* КУХАР - КОНДИТЕР *


Професія "Кухар"

Народження кулінарного мистецтва на Русі пов'язане із язичницькими святами. З часом язичницькі боги були забуті, а добрі традиції залишились. Уже в період трипільської культури (3 тис. років тому) населення України вирощувало зернові культури - пшеницю, ячмінь, просо.

Історично доля нашої кухні склалась так, що вона особливо яскраво розквітла в монастирях. Так, вже у XI столітті в Києво-Печерському монастирі серед ченців було кілька кухарів. Колишні вельможі, опинившись в еміграції після жовтня 1917 року, відкривали ресторани, відроджували старі страви. Багато десятиліть знатні особи вважали особливим шиком мати у себе кухарів-французів. Більшість страв української кухні, на відміну від страв інших кухонь світу, відзначалися складною рецептурою і комбінованими способами їх готування.

Сучасний кухар повинен знати: технологію приготування страв національної та іноземної кухонь; правила оформлення та подачі страв; правила складання бенкетного меню; приготування різних видів тіста та виробів з нього; основи, значення та технологію приготування дієтичного та дитячого харчування; ознаки доброякісності харчових продуктів та органолептичні методи їх визначення; умови, строки зберігання і реалізації сирої та готової продукції, напівфабрикатів; вихід готових виробів; санітарно-гігієнічні правила утримання продуктів, кухні та службових приміщень; правила особистої гігієни; правила використання та призначення обладнання, виробничого інвентарю, інструментів, вимірювальних приладів, посуду, тари; дотримуватись правил охорони праці, внутрішнього розпорядку і вимог пожежної безпеки.

Кухар, насамперед, виконує такі операції: прийом сировини, її переробка, зберігання продуктів; приготування холодних закусок, гарячих страв, випічка з борошна; оформлення страв для їх роздачі. Основні операції кухар виконує вручну. Але сьогодні вже більшість трудомістких операцій здійснюють машини, механізми та автомати.


Професія "Кондитер"

Однією з найпривабливіших у харчовій промисловості є професія "Кондитер". Кондитер - це той чарівник, який створює казку, з-під його рук виходять справжні витвори мистецтва, від яких часто перехоплює дух! Скільки буде існувати харчова промисловість, стільки ж буде бажання людини скуштувати щось не тільки смачне, а й красиве.

Кондитер займається приготуванням різних видів тіста, начинок, кремів за заданою рецептурою, випікає і прикрашає продукцію. Це високоякісні, різноманітного виду, смаку та аромату харчові продукти.

Це складна професія, яка потребує не лише естетичного смаку та художніх здібностей від робітника, але й багатьох знань та вмінь, передбачає як ручну, так і механізовану роботу за допомогою автоматичних приладів та устаткування. Професія кондитера - широка та змістовна, праця - кропітка і важка, яка потребує багато зусиль, напруження, натхнення, творчого пошуку.

Працювати кондитером може не кожний. Ця професія вимагає від працівника певних індивідуально-психологічних якостей. Кондитер повинен добре ліпити, малювати, мати розвинену творчу уяву. Крім цього, кондитер зобов'язаний знати терміни та умови зберігання інгредієнтів та готових продуктів.