Раціональне харчування


Харчування забезпечує організм енергією, необхідною для процесів життєдіяльності. Відновлення клітин і тканин в організмі відбувається за рахунок надходження з їжею таких речовин, як білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини. Крім того, їжа - джерело утворення ферментів, гормонів та інших регуляторів обміну речовин в організмі.

Правильне харчування, з урахуванням умов життя, праці, побуту забезпечує сталість внутрішнього середовища організму людини, діяльність різних органів і систем, гармонійний розвиток, високу працездатність.

Неправильне харчування призводить до появи багатьох захворювань внаслідок зниження захисних властивостей організму, порушує процеси обміну речовин, веде до передчасного старіння, зниження працездатності, може сприяти появі багатьох захворювань, в тому числі інфекційних, тому що ослаблений організм чутливий до негативних впливів.

В природі не існує ідеальних продуктів харчування, які містили б всі харчові речовини, необхідні людині (за винятком материнського молока). Тому тільки урізноманітнення раціону сприятиме забезпеченню організму усіма необхідними компонентами життєдіяльності.

Основні закони харчування:
  1. Потреби людини в енергії та харчових речовинах залежать від віку, статі та характеру виконуваної роботи.
  2. Витрата організмом енергії повинна врівноважуватися їх надходженням з їжею.
  3. Органічні і мінеральні речовини їжі повинні бути збалансовані між собою стосовно потреб організму, тобто представлені у певних співвідношеннях.
  4. Організм людини потребує надходження ряду органічних речовин в готовому вигляді (вітаміни, низка амінокислот і поліненасичених жирних кислот), не маючи можливості синтезувати їх з інших речовин їжі.
  5. Збалансованість їжі досягається за рахунок її різноманітності, включення до раціону харчових продуктів різних груп.
  6. Склад їжі і, відповідно, набір харчових продуктів повинні відповідати індивідуальним особливостям організму.
  7. Вплив їжі може посилити або послабити роботу систем організму. Посилення під дією їжі одних функцій може супроводжуватися ослабленням інших. Людина поставлена природою перед вибором цілей харчування: їй доводиться вирішувати, яку з функцій вона бажає підсилити, а чим можна поступитися.
  8. Їжа повинна бути безпечною для людини, а застосовувані кулінарні прийоми її обробки не повинні людині зашкоджувати.
  9. Робота організму підпорядкована біоритмам. Дотримуючись їх, людина повинна дотримуватися режиму харчування.
Режим харчування

Під режимом харчування розуміється кратність прийомів їжі протягом доби, дотримання певних інтервалів між окремими її прийомами і розподіл добового раціону за окремими прийомами. Прийом їжі у визначений час має значення тому, що виробляється умовний рефлекс у діяльності травних залоз шлунка. Їжа, потрапляючи до шлунку, який вже "приготувався" до її сприйняття, значно краще засвоюється. Якщо ж людина не їсть вчасно, то шлунковий сік, що виділився, перебуваючи в порожньому шлунку, несприятливо впливає на його слизову оболонку. Порушення режиму харчування призводить до порушення нервової і гормональної регуляції складних біохімічних і фізіологічних процесів, що лежать в основі травлення. А як недбало ми часом ставимося до харчування, приймаючи їжу поспішно, не пережовуючи як слід, не розподіливши раціон на відповідні частини протягом дня, не звертаючи уваги на фізіологічну цінність їжі. Наслідки ж цього неодмінно позначаються, нехай іноді й не відразу, а через якийсь час. У розвитку багатьох захворювань, у тому числі і шлунково-кишкових, не остання роль відводиться саме порушенням режиму харчування. Особливо шкідливо багато їсти на ніч. Переповнений шлунок тисне на діафрагму, ускладнює нормальну роботу серця. На підставі експериментальних досліджень і багаторічних спостережень лікарів рекомендується три- або чотириразовий прийом їжі протягом доби. Розподіл кількості їжі та набір страв залежать від віку, характеру трудової діяльності, а також від того, в який час доби людина працює. Якщо робота протікає в першу половину дня, то калорійність харчування розподіляється наступним чином: перший сніданок - 25-30%; другий сніданок - 10-15%; обід - 40-45%; вечеря - 25-10%. При роботі в другу половину дня добовий раціон розподіляється з урахуванням введення полудня з гарячим напоєм (чай, кава). Для осіб, зайнятих у нічній зміні, передбачається прийом їжі протягом роботи, і калорійність його повинна становити не менше 25% загальної калорійності добового раціону, причому обов'язкові гарячі напої (кава або какао, менш бажаний чай). З різних причин, але більшість людей все ж харчується тільки три рази в день. У будь-якому випадку розподіляти їжу потрібно, слідуючи правилу: ситний сніданок, щільний обід і легка вечеря. Не рекомендується їсти на ніч гострі м'ясні страви, пити каву, какао, міцний чай тощо. Перед сном корисно випити склянку кефіру. Природа дала людині здатність до природного самоконтролю в їжі. Це виражається почуттям насичення і наповнення шлунку. Але ніколи не слід їсти до явного перенасичення, при якому виникає відчуття тяжкості "під ложечкою". Запивати кожен шматок їжі водою здоровій людині непотрібно. Пити воду можна тільки перед їжею. В порожньому шлунку вода не затримується. У заповненому шлунку, навпаки, вода затримується і, розбавляючи його вміст, сповільнює травлення.